... Protez - Nanodental

Protez

Çürük, diş eti hastalıkları vb. sebeplerden dolayı dişler kaybedilebilir. Bu durumda ağızda estetik yapının ve çiğneme fonksiyonlarının bozulması gibi durumlarla karşılaşılması olasıdır. Bu durumun önüne geçebilmek için, kaybedilen dişlerin yerine protez diş takılır. Protez dişler genellikle kaybedilen dişlerin yerine konulsa da, diş kaybı yaşamayanlar için de sadece estetik amaçlı da konulabilmektedir.

Kliniğimizde kullandığımız tüm protez dişler, ağız dokusuna uyumlu materyaller kullanılarak elde edilmiştir.

Neden Protez Yapılır?

Kaybedilen dişler yerine protez takılmasının belli başlı amaçları vardır. Bunların başında, kalan dişlerin sağlığının korunması, hastanın kaybettiği çiğneme fonksiyonunun düzeltilmesi gelmektedir. Ayrıca eksik dişler sebebiyle bozulan konuşmasının düzeltilmesi ve kaybettiği ağız estetiğini yeniden kazanması da amaçlanmaktadır.

Protez Çeşitleri

1 - Hareketli Protezler

Hareketli protezler, hastanın kendisinin çıkarıp takabileceği özelliktedir. Ağızda sağlam kalmış dişlerin yanı sıra, ağız içindeki yumuşak olan dokulardan destek alarak işlevlerini sürdürürler. Hareketli protezler hastanın ihtiyaçları ve gerekliliklerine göre, eksik dişlerinin sayısına göre yapılabilir. Ayrıca tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda da kullanılabilen bir protez çeşididir.

Hareketli Protezlerde Bakım

Hareketli protezlerin sürekli olarak bakımlarının yapılması gerekir. Örneğin her yemekten sonra yumuşak bir fırça ile temizlenmelidir. Eğer düzgün ve temiz kullanılabilirlerse, uzun süre boyunca sağlıklı bir biçimde kullanılabilirler. Kullanılmadıkları zamanlarda, örneğin uyku zamanlarında, protezin kendine özel bir kapta su içerisinde bekletilmelidirler. Bakımlarının aksatılması durumunda, kötü kokular yayarak rahatsızlık verici durumlar yaratabilirler.

Hareketli protezler hastanın ağzına tam uyumlu bir biçimde tasarlanmış olsalar da, 24 saat boyunca kullanılmamalıdır.

Hareketli Protezler

Hareketli protezlerin de kendi içlerinde farklı türleri bulunmaktadır. Hareketli protezlerin;

- Damak protez
- İmplant destekli tam protez
- Diş destekli tam protez
- Parsel ( kısmi-bölümlü) protez
- Asetalli uygulama
- Hassas protez gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır.

2 - Sabit Protezler

Diş kayıplarına karşı en çok tercih edilen protez türleri sabit protezlerdir. Sabit protezler uygulanırken, ağızda bulunan bazı dişlerin proteze destek olmak amacıyla küçültülmeleri gerekmektedir. Bazı hastalar durumdan endişe yaşasalar bile, sabit protezlerin diş kayıplarına karşı getirdiği faydalar ele alındığında bu endişelerin yersiz olduğu rahatlıkla görülebilir.

Sabit protezler, diş kaybı yaşayan hastanın çiğneme fonksiyonunu büyük ölçüde kolaylaştırır ve yaşadığı konuşma kusurlarını giderir. Ayrıca Sabit protezler yanak ve dudakları desteklediği için, yüz estetiği açısından da önemli avantajları bulunmaktadır.

Sabit Protezlerde Bakım

Hareketli protezlerdeki gibi, sabit protezlerin de bakımına özen gösterilmesi gerekir. Düzenli ve uygun bir biçiminde bakımları yapıldıkları takdirde uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilirler.

Ağız içerisine yapılan sabit protezler, ne kadar biyouyumlu materyaller kullanılarak yapılmış olurlarsa olsun, nihayetinde yabancı maddedir. Bu sebeple, sabit protezlerin günde en az 3 kez fırçalama, diş ipi kullanılarak aralıkların temizlenmesi aksatılmamalıdır. Bu düzenli temizlik faaliyeti, hastanın ağız ve diş sağlığının korunması açısından son derece önemlidir.

Sabit Protez Türleri

Sabit protezlerin de kendi içlerinde farklı türleri vardır. Bunlar;

  • Kuron kaplama
  • Köprü
  • Metal altyapılı porselen protez
  • Full metal
  • Zirkonyum alt yapılı porselen protezler
  • Güçlendirilmiş porselendir.
Hizmetler
Tedaviler
Uzmanlarımız

Dt. H. Yusuf Demir

Medical Dentist

Dt. Eray Varolan

Medical Dentist
TOP